De veghe in lanul de secara de J.D. Salinger

J.D. Salinger a creat un adolescent tipic.

Cum este adolescentul tipic? 
Se plange mereu, isi doreste moartea, are anxietate, se simte intotdeauna singur, este hipersensibil s.a.m.d. pentru ca asta suntem noi adolescentii. Suntem enervanti, plangaciosi, dramatici si avem nevoie de atentie, dar mai ales de intelegere.

Lumea falsa de care este inconjurat Holden il face sa fie nepasator. Si il inteleg. Atat de multe lucruri ma supara in legatura cu societatea si modul de gandire al oamenilor, insa parerea mea este doar o alta parere langa multe altele, care nu poate schimba nimic.

Este amabil si vorbaret, apreciaza sinceritatea indiferent daca este una rautacioasa chiar in legatura cu el. Dorind sa vorbeasca cu cineva, cu oricine, incearca sa vorbeasca cu o prostituata, dar aceasta il ignora.
Eu una il caracterizez si neatent pentru ca Holden, in caz ca nu stiti, cutreiera New York-ul in miezul noptii cu o nepasare umitoare. Ma asteptam oricand sa se intample vreo nebunie, iar un hot sa il bata, jefuiasca, iar romanul sa aiba un sfarsit banal. Slava Cerului ca nu a fost asa. Frecventeaza tot mai des cluburile si barurile de noapte, incercand mereu sa isi comande o bautura alcoolica, dar din pacate primea mereu Coca-Cola. 

Pe langa toate astea, a avut parte de o pierdere dureroasa in familie care, cred eu, l-a facut sa se inchida in el.

Cat de mult m-am regasit in De veghe in lanul de secara.
Holden este descris drept un adolescent confuz, singur si deprimat, fiind inconjurat de ipocriti la tot pasul. Satul pana peste cap, renunta sa isi dea silinta la scoala, chiar daca nu era un baiat prost deoarece citea mult, iar parerile lui in legatura cu lumea sunt cat se poate de adevar.

De vreme ce Holden e adolescentul tipic, m-a ajutat sa realizez ca nu sunt chiar atat de singura, ca daca un personaj dintr-un clasic de renume se simte asa, poate sunt multi altii in toata lumea care se confrunta cu problemele adolescentine. Tradari, probleme in familie sau la scoala. 

Precum Holden, nu excelez in multe materii si am doar note de trecere la acestea deoarece pur si simplu nu ma pot concentra la ceva care chiar NU imi place. 

Apropo de viitor, nici Holden nu stia ce ar putea sa faca cu viata lui. Sentimentul asta de confuzie e intalnit la tot mai multi oameni indiferent de varsta, nu-i asa?

Holden citea mult, la fel si eu. Cu toate ca nici la limba si literatura romana nu excelez asa bine. Nu, nu sunt proasta, batuta in cap sau incompetenta. Doar lenesa si nepasatoare, uneori… Bine, bine, recunosc! Mereu.

Depresia si singuratatea imi bat si mie la usa destul de des si mereu pe neasteptate, dar asta ma face sa fiu adolescenta, nu? O mica plangacioasa, hipersensibila cu nevoie de atentie.

Salinger a creat un personaj nemuritor, in personalitatea caruia, multi adolescenti se vor regasi de-a lungul timpului. Naratiunea subiectiva, m-a ajutat sa il cunosc cat mai bine pe Holden si in acelasi timp, sa il inteleg. Expresiile tipice precum “frate” sau "sa fiu al naibii", a facut sa para o lucrare scrisa intr-adevar de un adolescent.

Sunt sigura ca daca omenirea s-ar muta pe o nava spatiala sau ar coloniza pe o alta planeta si romanul acesta ar pica in mainile unui tanar de 16-17 ani, ar simti aceleasi lucruri pe care le-au simtit toti cititorii acestui roman de pana acum.

You May Also Like

0 comentarii